Δάγκειος πυρετός - εκτιμώνται 390 εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο.

Ο Δάγκειος πυρετός προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται κυρίως από το κουνούπι Aedes aegypti, ένα κουνούπι που τσιμπάει και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς προτιμά να τρέφεται από ανθρώπους. Τις τελευταίες δεκαετίες, η νόσος έχει αυξηθεί δραματικά και είναι πλέον ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα το οποίο απασχολεί την δημόσια υγεία.

Δάγκειος πυρετός: Τα Γεγονότα

Ο Δάγκειος πυρετός συναντάται σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Η νόσος είναι πλέον ενδημική σε περισσότερες από 100 χώρες στην Αφρική, την Αμερική, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό. Μια εκτίμηση δείχνει ότι 390 εκατομμύρια λοιμώξεις δάγκειου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Η ασθένεια μπορεί να κυμαίνεται από μια σοβαρή γρίπη σε μια δυνητικά θανατηφόρα αιμορραγική επιπλοκή. Όπως και η ελονοσία, είναι κύρια αιτία νοσηλείας και θανάτου παιδιών στις σοβαρά πληγείσες περιοχές, ιδίως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί, αλλά στενά συνδεδεμένοι ιοί που προκαλούν δάγκειο πυρετό. Από την μια η ανάκαμψη από μόλυνση παρέχει βίου ανοσία έναντι αυτού του ιού, αλλά παρέχει μόνο μερική και παροδική προστασία έναντι μεταγενέστερης μόλυνσης από τους άλλους τρείς ιούς.

Συμπτώματα

Ο Δάγκειος πυρετός είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία μοιάζει με γρίπη και επηρεάζει τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τους ενήλικες, αλλά σπάνια προκαλεί τον θάνατο.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και κυμαίνεται από έναν πυρετό με εξάνθημα, ήπιο πυρετό ή υψηλό πυρετό, δυνατό πονοκέφαλο, πόνο πίσω από τα μάτια, πόνοι μυών και αρθρώσεων, και εξάνθημα.

Ο Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (DHF) είναι ενδεχομένως μια θανατηφόρα επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, συχνά με διόγκωση του ήπατος, και σε σοβαρές περιπτώσεις κυκλοφορική ανεπάρκεια. Η ασθένεια συχνά αρχίζει με μια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας συνοδευόμενη από έξαψη στο πρόσωπο και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Ο πυρετός συνήθως συνεχίζεται για δύο έως επτά ημέρες και μπορεί να φθάσει τους 41° C, ενδεχομένως ακολουθούμενος από σπασμούς και άλλες επιπλοκές.

Πρόληψη

Η δραματική εξάπλωση του δάγκειου αποδίδεται στην επέκταση της μολυσματικής κατανομής των τεσσάρων ιών του δάγκειου πυρετού και των κουνουπιών φορέων τους. Μολυσμένοι άνθρωποι είναι οι κύριοι φορείς του ιού, που χρησιμεύει ως πηγή του ιού για μη μολυσμένα κουνούπια. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού των αστικών κουνουπιών φέρνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε επαφή με αυτόν τον φορέα, ειδικά σε περιοχές που είναι ευνοϊκές για την αναπαραγωγή των κουνουπιών, π.χ. εκεί όπου η αποθήκευση του νερού οικιακής χρήσης πραγματοποιείται με τον συνηθισμένο τρόπο και όπου οι υπηρεσίες διάθεσης στερεών αποβλήτων είναι ανεπαρκείς.

Η φυλή των κουνουπιών Aedes aegypti (κουνούπι τίγρης) γεννάει πρωταρχικά σε τεχνητές δεξαμενές, όπως πιθάρια, μεταλλικά βαρέλια και δεξαμενές σκυροδέματος που χρησιμοποιούνται για οικιακή αποθήκευση νερού καθώς και πεταμένα πλαστικά δοχεία τροφίμων, χρησιμοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων και άλλα αντικείμενα που συγκρατούν το νερό της βροχής.

Στην Αφρική, το κουνούπι γεννά εκτενώς και στο φυσικό περιβάλλον, όπως τρύπες δέντρων, και τα φύλλα που μαζεύονται για να σχηματίσουν "κούπες" συγκέντρωσης νερού

Ο έλεγχος της εξάπλωσης του δάγκειου είναι κρίσιμος, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για να τον προλαμβάνει. Ως εκ τούτου, η πρόκληση είναι να μετατοπιστεί από την προσπάθεια να την θεραπεύσουμε, στο να προσπαθήσουμε να εμποδιστεί η εξάπλωσή της στον άνθρωπο. Προς το παρόν, η μόνη μέθοδος για τον έλεγχο ή την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του δάγκειου πυρετού είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών φορέων. Η εφαρμογή των κατάλληλων εντομοκτόνων σε οικότοπους προνυμφών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε νοικοκυριά, π.χ. δοχεία αποθήκευσης νερού, εμποδίζει την αναπαραγωγή των κουνουπιών για αρκετές εβδομάδες. Το προνυμφοκτόνο, εντομοκτόνο *Abate®, το οποίο έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία του πόσιμου νερού, είναι επομένως ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο του ιού του δάγκειου πυρετού.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας*To Αbate® δεν έχει εγκριθεί για πώληση και δεν είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά

ΕΠΑΝΩ