Αντιμετώπιση των κουνουπιών
Πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση και στη σωστή αντιμετώπιση των κουνουπιών.
Η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της φυσικής συμπεριφοράς των κουνουπιών με πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης, πρόληψης και προφύλαξης που μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά γρήγορα και εύκολα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να καταπολεμήσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα αυτό το ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο παράσιτο, και ειδικότερα υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων ασθενειών που οφείλονται σε παθογόνα φορείς των οποίων είναι τα κουνούπια.
Η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών αποτελεί ένα από τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο των ασθενειών.

Έλεγχος των κουνουπιών
Ο έλεγχος των κουνουπιών είναι ένα πρόβλημα το οποίο ελέγχεται καλύτερα με συλλογικές ενέργειες παρά από κάθε άνθρωπο ατομικά. Οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, τις περισσότερες φορές, είναι εκτεταμένες, διάσπαρτες και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις περιοχές που τα ακμαία προκαλούν ενόχληση. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μέτρα (μέθοδοι, συσκευές και υλικά) που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πάρει ώστε να μειώσει το πρόβλημα των κουνουπιών.
Πηγές:
- ΚΕΕΛΠΝΟ Επιδημιολογικά / Στατιστικά στοιχεία (2011, 2012),
- WHO Public Health Significance of Urban Pests (2008),
- NPMA Field Guide to Structural Pests, Second Edition, Whitman R., Smith E. (2008),
- Mosquitoes and Their Control, Second Edition, Springer, Becker N., Petric D., Zgomba M, Boase C., Madon M., Dahl C., Kaiser A. (2010),
- Mallis Handbook of Pest Control, Tenth Edition (2011).

Παγκόσμια εξάπλωση - γρήγορη αναπαραγωγή.
Τα κουνούπια ανήκουν στην τάξη Diptera και στην οικογένεια Culicidae. Τα κουνούπια, με υγειονομική σημασία, ανήκουν κυρίως στα γένη Anopheles, Aedes και Culex.
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται αίμα (ως πηγή πρωτεΐνης) για την παραγωγή των αυγών. Τα περισσότερα είδη χρειάζονται πάντα ένα γεύμα πριν γεννήσουν.
Τα κουνούπια ζουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο (και σε αρκτικές περιοχές) και έχουν, υπό συνθήκες, τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Αν υποτεθεί ότι υπάρχει μηδενική θνησιμότητα και επικρατούν ιδανικές κλιματικές συνθήκες, ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει μέχρι και 10 φορές στη ζωή του, κατά μέσω όρο, 200 αυγά. Αν από αυτά τα μισά είναι θηλυκά και τα οποία με τη σειρά τους ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, μέσα σε πέντε γενιές, ένα θηλυκό κουνούπι έχει δώσει 20 εκατομμύρια απογόνους.