BASF Professional & Specialty Solutions Greece
BASF Professional & Specialty Solutions Greece

Ωφέλιμοι Νηματώδεις

Μικροσκοπικά σκουλήκια σκοτώνουν γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

Αυτά τα μικροσκοπικά σκουλήκια είναι ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο είδος, με έως και 20.000 διαφορετικές φυλές να έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα. Μερικοί επιτίθενται στις καλλιέργειες και αποτελούν παράσιτα, αλλά άλλοι έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για καλό σκοπό, καθώς «σκάβουν» τον δρόμο τους μέσα στα έντομα και τους γυμνοσάλιαγκες και διακόπτουν την άπληστη συμπεριφορά τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε νηματώδεις;

Καθένας που διαθέτει έναν κήπο, γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο μία υγρή νύχτα είναι αρκετή για να απελευθερώσει έναν μεγάλο πληθυσμό από γυμνοσάλιαγκες. Λίγες ώρες σκότους είναι το μόνο που χρειάζονται τα μαλάκια για να τραφούν σε όλόκληρη την διαδρομή τους μέσα από όλα τα λαχανικά και τα λουλούδια σας, προκαλώντας τεράστιο ποσοστό ζημιάς. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της νυχτερινής τους δραστηριότητας γίνεται εμφανές το επόμενο πρωί, πολύ αργά ωστόσο, για να μπορέσει κάποιος να κάνει κάτι. Όσο ενοχλητικό και αν είναι αυτό για κάποιον ερασιτέχνη κηπουρό, μπορεί να είναι καταστροφικό για τους αγρότες. Δικαιολογημένα, θα κάνουν οτιδήποτε για να κρατήσουν τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μακριά από τη γη τους. Πλέον, εκτός από ένα πλήθος χημικών παρασιτοκτόνων, ως διαθέσιμους παράγοντες ελέγχου, μπορούν να επιλέξουν και ένα πλήρως βιολογικό διάλυμα: τους Νηματώδεις.

Οι νηματώδεις είναι φυσιολογικοί μικροσοπικοί σκώληκες, που υπάρχουν ήδη στο έδαφος μας. Οι ευεργετικοί νηματώδεις επιτίθενται και σκοτώνουν παράσιτα κήπων. Είναι συμβατά με τη βιολογική γεωργία, εύκολο στο να χρησιμοποιηθούν και μπορούν να φυλαχτούν στο ψυγείο σας!
Οι νηματώδεις Nemaslug και Nemasys C είναι μικροσκοπικά σκουλήκια που απαντώνται στη φύση και υπάρχουν ηδη στο έδαφος μας. Οι ωφέλιμοι νηματώδης προσβάλλουν και σκοτώνουν στοχευμένα τα παράσιτα κήπου χωρίς τους περιορισμούς οι οποίοι σχετίζοντα με τα χημικά φυτοφάρμακα.

Βιολογική προστασία καλλιεργειών συμπληρώνει τις χημικές μεθόδους:

 • Φυσικοί βοηθοί,
  Η BASF χρησιμοποιεί μια ποικιλία ζωντανών οργανισμών για τον στοχευμένο ελέγχο των παρασίτων.
 • Αποτελεσματικός συνδυασμός,
  Βιολογική και χημική προστασία των καλλιεργειών για τα φρούτα και τις καλλιέργειες λαχανικών.
 • Εντατική έρευνα,
  ένα νέο κέντρο ερευνητικό κέντρο με τράπεζα ειδών και εργαστήρια για τις λύσεις του αύριο.

Πώς λειτουργούν οι νηματώδεις;

Οι νηματώδεις, κατά συνέπεια χρησιμοποιούνται μαζί με χρήσιμα βακτήρια, ιούς, έντομα και εκχυλίσματα φυτών για τον βιολογικό έλεγχο των παρασίτων. Η βασική ιδέα είναι να χρησιμοποιούνται ακίνδυνοι οργανισμοί που θα σκοτώνουν ή θα εκτοπίζουν τους εχθρούς των καλλιεργειών όπως ακρίδες, βλαβερά έντομα, βακτήρια, μύκητες και γυμνοσάλιαγκες, οι οποίοι προκαλούν ασθένειες και απειλούν την συγκομιδή. Παρά το γεγονός ότι αυτοί οι φυσικοί βοηθοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν πλήρως τις χημικές ουσίες, ο βιολογικός έλεγχος των παρασίτων να παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, παραγωγοί φρούτων και λαχανικών διαπιστώνουν τα αποτελέσματά τους λίγο πριν τη συγκομιδή, καθώς προστατεύουν τις καλλιέργειές τους και του καρπούς τους, ενώ δεν αφήνουν κάποιο χημικό υπόλειμμα.

 • Οι νηματώδεις μπορούν να εφαρμοστούν χρησιμοποιώντας έναν εφαρμογέα σωλήνα κήπου ή ένα δοχείο ποτίσματος.
 • Μετά την εφαρμογή, οι ειδικά επιλεγμένοι νηματώδεις, επιτίθενται στο στάδιο των προνυμφών των παρασίτων εντόμων και των νεαρών γυμνασάλιαγκων, εισέρχομενα από φυσικά ανοίγματα στο σώμα ή διεισδύοντας απευθείας από την επιδερμίδα των παρασίτων.
 • Τα μολυσμένα παράσιτα γρήγορα σταματούν να τρέφονται και πεθαίνουν αμέσως μετά.
 • Δεν σταματούν εκεί. Οι νηματώδεις αναπαράγονται μέσα στα νεκρά παράσιτα.
 • Απελευθερώνουν μια νέα γενιά πεινασμένων νηματωδών που διασκορπίζονται για να κυνηγήσουν περαιτέρω θηράματα.
 • Όταν οι νηματώδεις δεν μπορούν πλέον να βρούν παράσιτο ξενιστή, θα πεθάνουν.

Μάθετε περισσότερα για τους νηματώδεις

ΕΠΑΝΩ