BASF Professional & Specialty Solutions Greece
BASF Professional & Specialty Solutions Greece

Κοριός

Δύσκολο να τους βρεις, επίμονοι, οι κοριοί απαιτούν επαγγελματική εμπειρία, συνεργασία με πελάτες και αποτελεσματικές μεθόδους για την εξάλειψή τους.

Η πρόκληση των κοριών

Οι πυκνοί αστικοί πληθυσμοί, οι μετακινήσεις ανθρώπων και οι αυξανόμενοι περιορισμοί σε διάφορα εντομοκτόνα έχουν συνεισφέρει σε μια υπερβολική αύξηση των κοριών τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που οι κρεβατοκάμαρες αποτελούν τις πιο συχνές εστίες μόλυνσης, οι κοριοί έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν κάνοντας μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα ρούχα, στις βαλίτσες, και στα έπιπλα. Αυτό σημαίνει ότι τους συναντάμε σε πολλές τοποθεσίες όπως γραφεία, σχολεία, μαγαζιά, σινεμα, καθώς και στη δημόσια συγκοινωνία. Οι ελεγκτές θα πρέπει να κάνουν πάντα επιθεωρήσεις, αν είναι απαραίτητο, καθώς και επεμβάσεις σε άλλα μέρη που βρίσκουν ότι είναι μολυσμένα.

Πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι, οι κοριοί είναι από τα δυσκολοτερα έντομα προς αντιμετώπιση.

Αυτές οι προκλήσεις κάνουν ακόμη πιο σημαντική τη σύλληψη των κοριών με τη χρήση ενός προϊόντος της BASF για την ολοκληρωμένη διαχείρηση των εντόμων χρησιμοποιώντας χημικές και μη-χημικές μεθόδους.

Λίγα είναι τα έντομα εκείνα που κάνουν τον έλεγχο τους τόσο δύσκολο όσο και οι κοριοί. Έρευνα έχει δείξει ότι τα στελέχη των κοριών που δείχνουν αντοχή στο εντομοκτόνο pyrethroid είναι πλέον διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο είναι πλέον ανάγκη να βρεθεί ένας πιο έξυπνος τρόπος για τον έλεγχο των κοριών.

Αυτός ο τρόπος βασίζεται στους πέντε παρακάτω παράγοντες:

1. Έλεγχος για να δούμε την έκταση και το σημείο της προσβολής.

2. Εφαρμογή της καλύτερης επέμβασης για την κάθε ξεχωριστή προσβολή.

3. Επικοινωνησε το πρόβλημα για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα και να κερδίσεις την κατάλληλη συνεργασία.

4. Κάνε επέμβαση με τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα με τον καλύτερο και τον ασφαλέστερο τρόπο.

5. Αξιολόγησε τα αποτελέσματα και κάνε ξανά επέμβαση αν είναι απαραίτητο.

Εντόπισε το πρόβλημα

Όπου έχουν εντοπιστεί μολύνσεις από κοριούς, πρέπει να γίνει μια επιθεώρηση των κύριων προβληματικών περιοχών για την επαλήθευση της παρουσίας τους. Τότε θα πρέπει επίσης να αναγνωρισθούν όλες τις περιοχές της δραστηριότητας τους. Αυτό θα είναι βέβαια δύσκολο διότι οι κοριοί έχουν σπάνια δράση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορούν να προφυλαχτούν βαθιά μέσα σε διάφορα ανοίγματα και ρωγμές.

Όντας μικροί, οι κοριοί, μπορούμε εύκολα να παραλείψουμε την ύπαρξη των ωών τους καθώς και των κοπράνων τους χωρίς τη βοήθεια ενός καλού μεγενθυντικού φακού.

Τα κύρια σημεία για την ανίχνευση περιλαμβάνουν:

 • Κουρτίνες, ραφές, κουμπιά και πτυχώσεις στρώσεων
 • Ελατήρια, κουφώματα και καλύμματα
 • Καναπέδες, καρέκλες και κουρτίνες
 • Παράθυρα και πόρτες
 • Πίσω από ταπετσαρίες και εικόνες
 • Ρωγμές σε τοίχους ή δάπεδα από σκληρό ξύλο
 • Κάτω από τα χαλιά κατά μήκος των τοίχων
 • Σε ασφάλειες σε τοίχους (διακόπτες)
 • Βαλίτσες, κουτιά και άλλες φορητές συσκευές

Οι επιθεωρητές θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνιση για την τυπική οσμή των κοριών. Θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να μετακινήσουν τυχόν αντικείμενα όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και χαλιά έτσι ώστε να μην παραβλέψουν καμία πλευρά.

Όπου βρεθεί ένδειξη για την ύπαρξη κοριών, πρέπει να ελέγχονται επίσης και τα γειτονικά δωμάτια για να μπορούμε να εκτιμήσουμε το εύρος της συνολικής προσβολής.

Προετοιμασία του εδάφους

Για τους κοριούς, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έντομο, χρειάζεται καλή προετοιμασία τόσο από τον ίδιο τον πελάτη αλλά όσο και από το κτήριο στο οποίο θα γίνει η επέμβαση προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Οι πελάτες πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι μια επέμβαση μπορεί να πάρει έως και 5 ώρες ή ακόμη και περισσότερο, καθώς υπάρχει και η πιθανότητα να είναι απαραίτητη μια ακόμη επανάληψη της επέμβασης έτσι ώστε να επιτύχουμε τον έλεγχο των κοριών.

Πρέπει επίσης να είναι ενήμεροι ότι ο χρόνος και ο αριθμός των επεμβάσεων που χρειάζονται θα αυξηθεί με το βαθμό ακαταστασίας του περιβάλλοντος και την ενεργό εμπλοκή των πελατών.

Σημείο καθαρισμού

 • Τα κρεβάτια θα πρέπει να είναι ακάλυπτα πριν από την εφαρμογή του εντομοκτόνου με όλα τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τις κουρτίνες τοποθετημένα σε ένα κάδο έτσι ώστε να καθαριστούν.
 • Οι κουρτίνες καθώς και άλλα έπιπλα και ρούχα που μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσεις καλό θα ήταν να πλένονται.
 • Για να σκοτώσουμε όλα τα στάδια του κοριού, τα υλικά πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό (> 49º C για > 10 λεπτά) με σαπούνι ή απορρυπαντικό πριν στεγνώσουν με ζεστό αέρα (> 60º C για > 20 λεπτά)

Καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα

 • Παρόλο που τα ωά τους τείνουν να κολλάνε σε επιφάνειες που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν, η ηλεκτρική σκούπα βοηθάει στην απομάκρυνση νυμφών και ενηλίκων ατόμων.
 • Χρησιμοποιώντας μια ειδική ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο (HEPA) εξασφαλίζεται η εξαφάνιση πολλών αλλεργιών που σχετίζονται με τους κοριούς
 • Οι σακούλες σκουπιδιων θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα, να σφραγίζονται μέσα σ μια πλαστική σακούλα ή να τοποθετούνται κατευθείαν στον κάδο ανακύκλωσης.

Επιπρόσθετες σκέψεις

Επειδή οι κοριοί θα μετακινηθούν απο περιοχές που εχουν δεχτεί επεμβάσεις σε περιοχές που δεν έχουν δεχτεί, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι όλα τα γειτονικά δωμάτια έχουν υποστεί επέμβαση. Η πρόσβαση σε περιοχές που έχουν δεχτεί επέμβαση θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Ο χρόνος που θα χρειαστεί γι’αυτό, εξαρτάται από συνθήκες με καλό εξαερισμό σύμφωνα με την ταχύτητα αποξήρανσης.

Δώσε συνέχεια

 • Εντός περίπου 10 ημερών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη και να ελεγχθούν ξανά οι χώροι
 • Σε όσες περιοχές συνεχίζουν να υφίστανται οι κοριοί θα πρέπει να γίνεται μια ακόμη επέμβαση σε περιοχές όπου μπορεί να έχουν μετακινηθεί προκειμένου να αποφύγουν την αρχική θεραπεία.
 • Αυτή η παρακολούθηση είναι απαραίτητη καθώς τα ωά εκκολάπτονται μετά την αρχική επέμβαση.
 • Είναι επίσης πολύτιμο να αναγνωρίζουμε περιοχές προσβολής τις οποίες είχαμε παραβλέψει αρχικά
 • Όπου η προσβολή είναι σοβαρή, πρέπει να γίνεται και μια τρίτη επίσκεψη μετά από 10 ημέρες.
 • Αν είναι δυνατόν, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να αφήνουν άδεια τα δωμάτια στα οποία έχει γίνει επέμβαση έως ότου αυτή να ελαττωθεί.

Προϊόντα

ΕΠΑΝΩ