BASF Professional & Specialty Solutions Greece
BASF Professional & Specialty Solutions Greece

Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της υγείας των ανθρώπων, καθώς κουβαλούν μια τεράστια γκάμα ασθενειών. Η BASF προσφέρει λύσεις για τον αποτελεσματικό έλεγχο τους, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κατσαρίδες συνήθως εμφανίζονται σε εμπορικά δίκτυα όπου παράγοντια τρόφιμα, όπως εστιατόρια και catering. Παρόλα αυτά δεν είναι ασυνήθιστο να τις βρούμε και σε οικιακούς χώρους δηλαδή σε κουζίνες και αποχετεύσεις.

Τα πιο κοινά είδη στην Ευρώπη είναι Blattella germanica (γερμανική κατσαρίδα), Periplaneta Americana (αμερικανική κατσαρίδα) Blatta orientalis (ανατολική κατσαρίδα) και Supella longipalpa (καστανή κατσαρίδα).

Η σύγχρονη πρόκληση

Οι κατσαρίδες είναι διάχυτες, αόριστες και αναπαράγονται με μεγάλη ταχύτητα. Σχετίζονται με πολλούς παθογόνους οργανισμούς, πολλές αλλεργίες ανθρώπων και πάντα η ύπαρξή τους υποδηλώνει κακή υγιεινή. Έτσι, όπου υπάρχουν κατσαρίδες σε αποθηκευμένα φαγητά, καθώς και στην παραγωγή αυτών, το σερβίρισμα και η προσφορά αυτών σε καταναλωτές ειναι απαγορευμένο.

Ο έλεγχος τους σε ενα τέτοιο περιβάλλον θεωρείται μεγάλη πρόκληση. Έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν πολύ εύκολα, να αναπαράγονται ταχύτατα και προτιμούν να ζουν στο εσωτερικό ρωγμών.

Αυτές οι προκλήσεις συνδυάζονται με μεθόδους ελέγχου που περιλαμβάνουν ανεπαρκή επιθεώρηση, ανεπαρκή συνεργασία μεταξύ πολυάριθμων ενοίκων των κτηρίων και υπερβολική εξάρτηση από μεμονομένα προϊόντα ή εφαρμογές.

Τα επίπεδα έλέγχου άνω του 90% μπορεί να είναι ανεπαρκή για να αποτρέψουν μια ταχεία εξάπλωση του προβλήματος.

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των κατσαρίδων

Παρόλο που είναι πολύ αποτελεσματικές στο να προσαρμόζονται σε διάφορες συνθήκες, οι κατσαρίδες χρειάζονται 4 απαραίτητα συστατικά για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν:

  • Φαγητό
  • Νερό
  • Ζέστη
  • Καταφύγιο

Συνήθως συγκεντρώνονται μαζί όπου μπορούν και αν βρίσκονται κοντά με άλλες. Η γερμανική κατσαρίδα που είναι και το κύριο πρόβλημα στην Ευρώπη, απαιτεί ζεστό περιβάλλον και γι΄ αυτό ζει κατά κύριο λόγο σε εσωτερικό περιβάλλον. Η ανατολική κατσαρίδα είναι εξίσου στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού.

Παρόλο που οι ανατολικές κατσαρίδες συλλέγουν τροφή σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με τις γερμανικές, καμία από τις δυο δεν ταξιδεύει σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις ρωγμές, όπου συγκεντρώνονται συνήθως όλες μαζί για τη μεταφορά της τροφής.

Και τα δυο είδη αναζητουν κυρίως το σκοτάδι και οι περισσότερες από αυτές περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα προστατευόμενα καταφύγια τους και αναδύονται μόνο για τη συλλογή τροφής.

Δείχνουν μια προτίμηση για τρόφιμα υψηλής ενέργειας ενώ αποφεύγουν τα τρόφιμα με λιπαρά, μούχλα ή αλλοίωση.

Ενώ οι αρσενικές κατσαρίδες αναζητούν ενεργά τροφή τις περισσότερες μέρες, τα θυληκά ξοδεύουν το 75% μη αναζητώντας τροφή καθώς μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και για 45 ημέρες χωρίς αυτήν, έχοντας πρόσβαση μόνο σε νερό. Οι νεαρές νύμφες, επίσης αναζητούν τροφή για μικρό χρονικό διάστημα.

Η αναζήτηση τροφής γίνεται κατά κύριο λόγο τη νύχτα και εμποδίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η καθεμία σε μεγάλους πλυθησμούς είναι πολύ πιο δραστήρια σε σχέση με τους μικρότερους πληθυσμούς καθώς πρέπει να ανταγωνίζονται για το φαγητό σε μεγαλύτερο βαθμό.

Δεδομένου ότι οι κατσαρίδες θεωρούνται ανίκανες να ανιχνεύσουν οσμές σε απόσταση καποιων εκατοστών, η επιτυχία στον εντοπισμό του φαγητού φαίνεται να σχετίζεται σε τυχαίες συναντήσεις από τακτικές διαδρομές αναζήτησης τροφής με βάση την εμπειρία. Με ένα καλό απόθεμα τροφής και νερού σε κοντινή απόσταση απο το σημείο που βρίσκονται, καμία δεν πρόκειται ποτέ να έρθει σε επαφή με κανενα δόλωμα.

Ο κύκλος ζωής τους φαίνεται να διαρκεί 170 περίπου ημέρες κάτω από ευνοικές συνθήκες και παράγονται 30-40 δεσμίδες αυγων κάθε 2-3 εβδομάδες, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός της γερμανικής κατσαρίδας μπορεί να αυξηθεί μαζικά σε πολύ σύνομο χρονικό διάστημα, παρά τα υψηλά επίπεδα ελέγχου που μπορεί να εφαρμόζονται

Σχεδιάζοντας τον καλύτερο έλεγχο

Οι προκλήσεις που παρουσιαζονται από τον έλεγχο των κατσαρίδων σημαίνει ότι μια μόνο εφαρμογή με τζελ δολώματος, δεν επαρκεί για να παρέχει αποτελεσματικό έλεγχο. Ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, το φυσικό περιβάλλον της κατσαρίδας σπάνια επιτρέπει τον έλεγχό τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έλεγχος τους απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, βασισμένη στην κατανόηση της συμπεριφοράς των εντόμων, στην λεπτομερή επιθεώρησή τους, την καλή εξυγίανση και στο πρόγραμμα θεραπείας. Αυτό συμπεριλαμβάνει παρακολούθηση με δολώματα και θεραπεία σε ρωγμές και σχισίματα όπου χρειάζεται.

Επιθεώρηση

Επειδή οι κατσαρίδες συγκεντρώνονται όλες μαζί σε προστατευόμενα μέρη και το βράδυ αναζητούν τροφή, πρέπει να γίνεται μια λεπτομερής επιθεώρηση των μολυσμένων περιοχών για το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

Οι επιθεωρήσεις γίνονται καλύτερα κατα τις βραδινές ώρες με φακό και ένα μικρό καθρέπτη για να εξετάσουμε τις λιγότερο προσβάσιμες περιοχές, την ύπαρξη περιττωμάτων, τα υπολείμματα δέρματος, την ύπαρξη ωών καθώς και τις ζωντανές κατσαρίδες που υπάρχουν.

Το σπρέι Pyrethroids μέσα σε ρωγμές και σχισμές μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό και μπορεί να αναγνωρίζει περιοχές οι οποίες καταλαμβάνονται από κατσαρίδες λόγω της προσωρινής έξαψης των κατσαρίδων στο άνοιγμα.

Οι συγκολλημένες παγίδες αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να δούμε το επίπεδο κα ιτην τοποθεσία της προσβολής στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρέπει να τοποθετουνται σε περιοχές όπου οι κατσαρίδες πηγαινουν συχνα και αναζητούν τροφη. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δωθεί σε ζεστες-υγρές περιοχές όπως κάτω από ψυγείά ή άλλες συσκευες, στον τοίχο/πάτωμα, γύρω από τις γωνίες, κάτω από έπιπλα, κτλ.

Εξυγίανση

Οι μολυνσεις των κατσαρίδων είναι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους σε περιοχές όπου υγιεινή είναι περιορισμένη.

Περιορίζοντας το φαγητό και τις εστίες μόλυνσης, μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη βοήθεια για τον έλεγχο τους, ενώ η κάλή εξυγίανση κοντά στα δολώματα γενικά βελτιώνει τον έλεγχο τους, μειώνοντας τις εναλλακτικές πηγες τροφίμων και νερού και αυξανοντας την πιθανοτητα να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα.

Ο πληθυσμός τους μπορεί να μειωθεί όταν μετακινήσουμε μολυσμένα έπιπλα ή άλλες συσκευές. Δεδομένου ότι οι αλλαγες στο περιβάλλον φαίνεται να εμποδίζουν τη μαθησιακή τους συμπεριφορά, η εξυγίανση μπορεί να είναι πολύτιμη για την αποφυγή δολωμάτων.

Η BASF προσφέρει περιεκτικες λύσεις έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά τον έλεγχο των κατσαρίδων. Οι λύσεις μας χαρακτηρίζονται από καινούριες στρατηγικές και από μια σειρά απο προϊόντα για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, όπως είναι τα δολώματα και την αντοχη στα χημικά σκευάσματα.

Τοποθέτηση δολώματος

Η αποτελεσματικότητα των δολωμάτων εξαρτάται από τα άτομα που τους καταναλώνουν την τροφή. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε δολώματα τα οποία να είναι εύγευστα και των οποίων η νοστιμιά να παραμένει για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Ακόμη και έτσι, το περιορισμένο εύρος τροφής των περισσότερων κατσαρίδων μπορεί να σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των δολωμάτων μπορεί να υπονομευθεί από την κακή τοποθέτηση τους. Για να ειναι αποτελεσματικά πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατό πιο κοντά σε περιοχές όπου έχουν μολυνθεί απο κατσαρίδες.

Παρόμοια οι συγκολημμένες παγίδες, πρέπει να είναι καλά τοποθετημένες αν πρόκειται να παρακολουθήσουν ενήλικα άτομα. Τα δολώματα τοποθετούνται σε ζεστο, υγρό και σκοτεινό μέρος , το οποίο οι κατσαρίδες προτιμουν και είναι πιθανό να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Αλληλουχία ελέγχου

Για τον πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό έλεγχο, τα εντομοκτόνα πρέπει επίσης να στοχεύουν σε θηλυκά τα οποία δεν αναζητούν τροφή και σε νύμφες που βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς.

Αυτό πολύ πιθανό να συμβαίνει με τα δολώματα καθώς τα θηλυκά και οι νύμφες θα τραφούν με δηλητηριώδες άτομα ή με τα περιττώματα τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν εφόσον δεν θα υπάρχουν άλλες πηγές τροφής.

Ο βαθμός κατα τον οποίο αυτή η μέθοδος θα είναι αποτελεσματική, εξαρτάται από τη δραστικότητα του εντομοκτόνου. Ακόμη και με την πιο δυνατή-αποτελεσματικη δραστικη, fipronil, πολλές μολύνσεις είναι απίθανο να εξαλειφθούν πλήρως εντός μιας εβδομάδας. Αυτό κυρίως συμβαίνει όπου υπάρχουν ανατολικές κατσαρίδες, παρά γερμανικές. Ο έλεγχος επίσης είναι δύσκολος αν η προσβολή είναι μεγάλη, ή αν υπάρχει άφθονη τροφή ή εναλλακτικές πηγές τροφής.

Μεταχείριση ρωγμών και σχισμών

Ακόμη και ένα καλά οργανωμένο δόλωμα - τζελ μπορεί να χρειαστεί να υποστηριχθεί από επεμβάσεις σε ρωγμές και σε σχισμές. Η αποτελεσματικότητα των δολωμάτων εντομοκτόνου χαμηλότερης δυναμικότητας τείνει να περιορίζεται από ένα λιγότερο αποτελεσματικό έλεγχο, “cascade effect”, καθώς και από οποιονδήποτε περιορισμό στην πρόσληψη.

Εξίσου, πλήρης έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί έιτε όταν όλα τα ωα εχουν εκκολαφθεί και οι νύμφες έχουν ωριμάσει, έιτε όταν έχουν καταναλωσει αρκετό εντομοκτόνο από την τροφή τους με μολυσμένα άτομα ή με τα περιττώματα τους.

Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με στοχευμένη επεξεργασία των βασικών πληθυσμών με ένα συμπληρωματικό σπρέι όπως το Mythic SC.

Το Fendona® θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για ρωγμές και σχισμές ενώ μπορουμε να χρησιμοποιούμε το Mythic® Gel για να βελτιώσουμε την ταχύτητα του ελέγχου κατά μήκος των δολωμάτων ή ως κύρια χρήση σε περιοχές όπου η ύπαρξη δολώματος δεν είναι και τόσο αποτελεσματική.

Οικονομικά αποδοτικός έλεγχος

Ελαχιστοποιώντας το χρόνο της επέμβασης και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτυχουμε οικονομικα αποδοτικο έλεγχο. Εξασφαλίζοντας την πιο σωστή και την πιο αποτελεσματική τοποθέτηση δολωμάτων μπορεί να αποτελέσει χάσιμο χρόνου για αυτούς που δεν εχουν εμπειρία.

Αξιοποιώντας τα περισσότερα προϊόντα

Για να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την ικανοποίηση των πελατών και την κερδοφορία της επιχείρησης, τα πρόϊόντα για τον έλεγχο των κατσαρίδων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση την αποτελεσματικότητα τους, τα όρια χρήσης τους αλλά και τις απαιτήσεις που υπάρχουν όσον αφορά τη συμπεριφορά των εντόμων.

Ολοκληρωμένη θεραπεία

Τα δολώματα χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά προγράμματα θεραπείας λόγω του:

  • Ευκολία
  • Σχετική έλλειψη προετοιμασίας
  • Ελάχιστη απόσπαση του πελάτη- χρόνος καθώς και ζητήματα οσμής και έκθεσης

Τα δολώματα με την ύπαρξη τζελ όπως το Goliath® , είναι το βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση οικιακών κατσαρίδων καθώς και για αυτές που βρίσκονται σε εστιατόρια και σε κουζίνες. Το Mythic® Gel είναι η δεύτερη επιλογή για την καταπολέμηση κατσαρίδων. Όπου υπάρχουν μεγάλες περιοχές με μεγάλα κενά, όπως τα μέρη παραγωγής φαγητού, τα εργοστάσια και οι αποθήκες, το σπρέι για ρωγμές και σχισμές μπορεί να αποβεί μη αποτελεσματικό. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί κατά μήκος (μη απωθητικό αποτέλεσμα), ή ως εναλλακτική λύση στο δόλωμα.

Παρομοίως, όπου η πίεση είναι για τον πιο ταχύ και αποτελεσματικό έλεγχο, μια στοχευμένη επέμβαση σε ρωγμές και σχισμές μπορεί να αποβεί πολύ αποτελεσματική έτσι ώστε να εγκλωβιστούν τα ενήλικα άτομα και οι νύμφες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εφαρμογή σε ρωγμές και σε σχισμές με εντομοκτόνα παραμένει πολύ σημαντική για τον έλεγχο των κατσαρίδων, παράλληλα με τη χρήση δολωμάτων και την επαρκή ‘cascade’ δύναμη.

Για να ελαχιστοποιήσουμε την ανάπτυξη των κατσαρίδων είτε λόγω ανάπτυξη της ανθεκτικότητας τους είτε λόγω αποστροφής των δολωμάτων, συνίσταται να μην χρησιμοποιείται ένα μοναδικό δραστικό δολώματος ή σκευάμσατος ως το μόνο μέσο ελέγχου για την εκτεταμένη περίοδο στην ίδια τοποθεσία.

Υποστηρίζοντας τη χρήση τζελ με επεμβάσεις σε ρωγμές και σε σχισμές μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση χωρίς την επιπλοκή από την περιστροφή των δολωμάτων.

Προϊόντα

ΕΠΑΝΩ